Little Viet-njam

V Vietnamu sem leta 2007 preživela 10 dni. Precej premalo, da bi se dodobra spoznala s tamkajšnjo kulturo, pa čeprav sem imela VIP tretma, in to sredi praznovanja lunarnega novega leta. Še dobro, da v Vancouvru obstaja totalno vietnamski predel, prosto po Prešernu imenovan little Saigon; in kam drugam na večerjo na enega izmed prvih hladnejših jesenskih večerov?

Naša gurmanska četica se je tako tokrat odpravila v Pho Thuan An na križišču Kingswaya in skorajda Fraserja. Luknja, od zunaj povsem enaka številnim drugim vietnamskim kulinaričnim azilom, je na Urban Spoon prejela izjemno pozitivne komentarje, in zlahka se jim lahko pridružim tudi sama.

Odločili smo se (večinoma) za tipično vietnamsko juhico, imenovano pho, izgovorjeno pa (s pravo intonacijo, seveda) kot črka “F” – oz. za Severnoameričane “fou“. Iz svojih lastnih izkušenj prisegam še na druge (stereo)tipične vietnamske embleme, kot so sveži spomladanski zavitki (z izvenzemeljsko božansko arašidovo omako) in sendviči v bagetah, ampak moja kmersko-vietnamska juhica s škampi in fino narezano svinjino je bila naravnost čudovita.

In ne samo okus, navdušile so me tudi cene. Za “malo” juhico – kako velika je šele velika?! – sem odštela $7 + tax + tip, kar je skupno naneslo nekih dobrih $8. Seveda je to precej več, kot sem pred petimi leti in pol plačevala v domovini te jedi, ampak vse ostalo je bilo praktično isto: ista čudaška azijska čumnata, sprehod skozi kuhinjo na poti v wc, iste vonjave, isti prijazni srčni ljudje, njihov isti naglas pri izgovorjavi angleščine, isti kič s fontanico za pultom.

Iste prisege, da se še vrnem.

2 thoughts on “Little Viet-njam

  1. Pingback: Korejski stil brez Gangnama | Devet ur manj

  2. Pingback: Kjer je dim, tam je sum | Devet ur manj

Komentar?

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s