Vancouver za škrtice

Vancouver je resda baje najdražje kanadsko mesto (in to z razlogom, če je res), ampak z malo poznavanja lokalcev in stiskaške žilice se najde precej denarnici prijaznih rešitev. Tu bom sproti dodajala take biserčke vseh kategorij za zapravljanje denarja.

  • Suši: Tovrstne ponudbe tu mrgoli, zato ima najbrž vsak svojega favorita. Kar se tiče mene, je izredno razmerje med ceno in kakovostjo (se mi zdi) Yamato sushi na Davie ulici proti Yaletownu. Noro: za $6 dobiš miso juho, solato in 18 ogromnih kosov sušija po zibiri. Dalje, v Kishu River Sushi v Collingwoodu imajo po 19. uri vesele urice, kar pomeni, da je določen del ponudbe znižan za 40 odstotkov! No, tole zagotovo ne bo najboljši suši v vašem življenju, ampak 3 x 6 kosov sušija za $5.05 bo vsak vesel.
  • Payless Shoe Source: Nimam pojma, zakaj, ampak njihovi čevlji so smešno poceni. Pa gre za precej kakovostne in zafirmane izdelke (Airwalk, American Eagle, Converse, Vans itd.)! Vedno imajo kakšne neverjetne popuste (2 za ceno polovice enega, $5 dol na vsak par čevljev in podobno), ponudba je praktično neskončna, in če neke številke nimajo v eni prodajalni, jo imajo gotovo v drugi za ovinkom. V še kakšni drugi barvi. Skratka, odsvetujem. Res. Pogubno je.
  • Winners: Ah, Winners. You should go. Tako pravi njihov logo, ki je še kako resničen. Outlet (?) največjih tekstilnih imen za bizarno nizke cene, pa tudi posteljnina, pohištvo, hrana in še kaj se najde. In tiste svečke za $1 nujno potrebujem.
  • Army & Navy: Naj vas ime te veleblagovnice ne zavede, saj not ne prodajajo nič militantnega. Gre za bolj nizkocenovno prodajalno vsega po malem: oblačil, obutve, hrane, ribiške in kamping opreme … in to po zelo zelo dostopnih cenah. Po mojih ugotovitvah kakovost robe seveda ni vedno najboljša oz. na kakšne hude znamke ne gre računati, ampak za mene je tole vsekakor odkritje leta, kar se tiče nakupa šalov, kape, rokavic, dežnih škornjev …
  • Javni prevoz: Ob delavnikih po 18.30 uri ter ob vikendih in praznikih ves dan se lahko z vozovnico za eno cono pelješ po vseh treh. Woohoo! (Na skytrainu pa tudi sicer celo zastonj, če tvegaš površnost prometne patrulje … ) Z malo spretnosti voznika avtobusa prepričaš še, da je vsaka vozovnica ob teh časovnih intervalih v bistvu 2 za 1 (bring a friend strategija). Načeloma pali – sploh za Canada day -, ker so šoferji zakon. Dejansko pa lahko ob nedeljah vsak imetnik mesečne karte s seboj pelje enega gosta zastonj – pride prav še posebej po naših kulinaričnih ekspedicijah v primeru izgubljene mesečne …
  • Javna knjižnica: Če slučajno ne najdete svojih najljubših avtorjev, kuharskih knjig, Lonely Planetov in plažnih romanov v preštevilnih knjigarnah z robo iz druge roke, je tu štirikrat letno sezonska razprodaja knjig, CD-jev, DVD-jev in drugih podobnih zadev vancouverske javne knjižnice. Recimo šest knjig in pet CD-jev za $15.50 se mi zdi kar pošteno.
  • Friziranje: Drage moje, striženje in barvanje vas bo prišlo kakšnih $80. Razen če … Na izbiro sta vsaj dve možnosti. Prvi je obisk instituta Aveda v Gastownu, kjer vas lahko frizerski študentje pripravniki ostrižejo za precej ceneje – in precej dlje, saj se na vas učijo, torej jih mentor sproti ocenjuje in usmerja. Druga varianta pa je najti povsem zastonj friziranje na Craigslistu, ko se mora pač ambiciozni frizer dokazati pri svojem bodočem delodajalcu in potrebuje model. Sama sem dobila vrhunski tretma (pramena in striženje) povsem zastonj, ki bi me sicer prišel vsaj kakšnih $200.
  • Costco: Ah, Costo. Kraj, kjer si enostavno prepričan, da nujno potrebuješ kilo cimeta, 500 vložkov in 45 Frapuccinov. Ker je vse – vsaj navidez – tako zelo cenovno ugodno. No, čisto vse ne, veliko stvari pa. Zato je Costco za moje pojme enkratni kraj za nakupovanje na debelo: ko imaš žur, ko živiš v skupnem gospodinjstvu, ko imaš veliko družino … in velik avto, da vse to odpelješ!

2 thoughts on “Vancouver za škrtice

  1. hello Iva, another good blog…thanks for very good information how to shop and live frugal-cheaper, in our costly Vancouver..hahaha, keep on blogging….

Komentar?

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s