Gotofi so tudi v Kanadi

Približno sočasno s slovenskimi #gotofje protesti so se na ulice pognali tudi v Kanadi, predvsem tu v Britanski Kolumbiji: prvotnim prebivalcem (Aborigini, Inuiti in Metisi) je prekipelo zaradi nedavnega famoznega zakona Bill C-45 in ustanovili so gibanje Idle no more (Ne bodimo več apatični). Čeprav gre za popolnoma različen vzvod in ozadje zgodbe, je sporočilo isto: dovolj nam je, gotofi ste.

Protestniki na križišču ulic Broadway in Commercial

Protestniki na križišču ulic Broadway in Commercial

Protesti prvotnih prebivalcev so seveda veliko bolj kompleksni od slovenskih, saj segajo razlogi prav za prav stoletja in stoletja nazaj, do njihovega prvega sistematičnega izključevanja, diskriminacije, segregacije in deprivacije (mater, koliko velikih besed naenkrat!) s strani belih evropskih prišlekov. Gre torej za frustracije na podlagi etnije, rase, če hočete, česar v Sloveniji ni. Pa vendar: vse to za sabo potegne tudi politično-socialno-ekonomske probleme, s čimer pa se Slovenci lahko poistovetimo.

Dovolj je!

Dovolj je!

Gužva

Gužva

Treba je torej poznati celoten zgodovinski razvoj dogodkov, kar še meni, ki sem na UBC davnega leta 2005 obiskovala predmet First Nations of BC (in dejansko zdaj živim njihovo realnost), ne uspe niti pod razno.

Ples sredi ene bolj prometnih ulic

Ples sredi ene bolj prometnih uliic

idle no more_iva_gruden-1Glede na povedano bom skušala situacijo povzeti čim bolj enostavno. Kot sem pisala že lani, ko je Kanada odstopila od Kyota, ta nekoč vodilna država na podlagi varovanja okolja očitno odstopa od svoje nekdanje slave. Z zakonom C-45 na tisoče vodnih teles ni več pod nadzorom vlade, pač pa v rokah prvotnih prebivalcev, kar pa naj bi bila samo pretveza za lažje postavljanje naftovodov, saj ta del ljudstva nima nobene prave politične moči in lahko torej zasebna podjetja zdaj počnejo kar koli. Veliko bolj detajle opise dogajanja pa si lahko preberete na naslednjih straneh:

… in še na mnogih drugih virih. Aktivni so tudi na tvitterju z lojtro #idlenomore.

Zganimo se.

Zganimo se.

Vsaka zgodba ima dve plati. Moja je ta, da imam neskončno rada aboridžinski odnos do okolja, ljudi, življenja in umetnosti. In kot je rekel eden od (sicer ameriških) t.i. Indijancev:

Only when the last tree has been cut down; Only when the last river has been poisoned; Only when the last fish has been caught; Only then will you find that money cannot be eaten.

Komentar?