Kako Vancouvrčani spreminjajo sočutje v akcijo

Hrana je v Vancouvru draga, in glede na svetovne trende bo – pa ne samo tu – še dražja. Kaj storiti torej s tistimi, ki nimajo dovolj denarja za vsakdanji kruh? Nature’s Path je v sodelovanju s Foodbank v sredo storila en korak v boju s tem: pred umetnostni galerijo je organizirala dobrodelno pop-up tržnico in bife Compassion into action.

Turn compassion into action

Postanek in donacije razume vsak po svoje.

Logika je bila enostavna: ves prispevan denar, bodisi za nakupe bodisi za kar tako, bo šel v 100 odstotkih na račun Foodbanka, kanadske različice razdeljevanja hrane lačnim in revnim domačinom. Teh naj bi bilo tu 27 tisoč vsak teden, 26 odstotkov od tega je otrok.

Nature’s path tržnica ekoizdelkov

Nature’s path tržnica

Poleg zastonj juhe, čilija, palačink, kave in drugih ad hoc pripravljenih dobrot je bila zame največja zmaga nakupovalna vreča, za katero si odštel $20 in v njej za to ceno odnesel vse, kar si pač lahko stlačil vanjo. In na ekotržnici je bilo ponudbe neskončno: meni je uspelo not zbasati vse od granol, energijskih ploščic, sojinega mleka, kuharice, jabolk, hrušk, marelic, češenj, kivija, čebule, sladkega krompirja, korenja, avokada, teh in onih kalčkov – skratka, vrednost je gotovo presegala $20! In čeprav so bili kiviji z Nove Zelandije in čebula iz ZDA, je bilo prav vse (baje) certificirano eko. V vsakem primeru pa dobro, okusno in koristno.

Moj ulov za $20

Jesen je že tu, Halloween pa za ovinkom

Predvsem pa me vedno znova navduši ta duh prostovoljcev tukaj. Resda je bilo super sončno in resda imajo vsi ti ljudje najbrž hude službe in nimajo težav s kešom, ampak … vse prireditve tukaj po mojih občutjih povsem popolnoma furajo prostovoljci. Lepo, lepo je videti ta skupinski duh za skupno dobro.

Happy people za happy planet

Opoldne so zbrali že več kot 10 tisoč dolarjev

In za drugi obraz prebogatega Vancouvra, tistega, ki jim glavna skrb ni nedelujoč ekran na iPhone 5 in švic na Lacoste majicah, se ni treba ozreti daleč.

Križišče ulic West Georgia in Howe – križišče lakote in borznikov na kosilu

Komentar?

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s