Po poteh slane pomladi

Splet okoliščin (oz. spremenjenih načrtov) je bil kriv, da sem se prejšnji teden znašla za dva dni na Salt Spring islandu, na obisku pri svojem dragem prijatelju Joeu. O tem otočku med Vancouvrom in Vancouver islandom – del t.i. Southern Gulf Islands – sem slišala že mnogo, in čas je bil, da se na lastne oči prepričam, ali tam res živi toliko hipijev. In seveda, kako neki se ima Joe.

Ruckle provincial park

Ruckle provincial park

Iz Tsawwassna ne vozi prav veliko trajektov, zato se je bilo treba zjutraj kar podvizati, da sem ujela ladjo ob 10.10. Od tam do Long Harbourja na Salt Spring Islandu je tudi kar dolga, saj smo se na poti ustavili na številnih drugih otočkih. Ampak hej, vmes smo videli umetnostno potapljanje ork, tako da se sploh ne pritožujem! Ja, videti kite na vožnjah s trajektom je tu nekaj dokaj običajnega.

Pričakalo me je precej kislo vreme, za kakšne četrt ure je celo padal sneg (?!), ampak z Joeom se nisva pustila motiti. Najprej sva si ogledala severni del otoka, posedela na (takrat še sončni) obali, potem pa zavila proti Vesuviusu, eni od treh večjih vasic na otoku. Kjer pa ni bilo nič. Razen kafiča. In dobre kave.

Prigrizek št. 1: shepherd's pie

Prigrizek št. 1: shepherd’s pie

Brez vulkana, ampak seveda z dežjem

Zaliv Vesuvius. Brez vulkana, ampak seveda z dežjem

Nato sva zavila v drugi večji zaselek, v Ganges (očitno tudi Kanadčani obožujejo prevzemanje tujih geografskih imen), kjer se je bilo treba okrepčati z večerjo.

Dva najboljša elementa kanadske kulinarike sploh: lososov burger in peče yam - njam!

Dva najboljša elementa kanadske kulinarike sploh: lososov burger in pečen yam – njam!

Naslednji dan je bil – no, pač drug dan! Sonce je sijalo že navsezgodaj in zajtrku na sončni verandi pač ne gre reči ne. Sploh, če vsebuje kavo iz kafetjere, ki jo pošteno, pošteno pogrešam.

"S kafetjero sem se spoznal pri tebi in od takrat ne prisegam na nobeno drugo kavo!" Joe, pameten dečko.

“S kafetjero sem se spoznal pri tebi in od takrat ne prisegam na nobeno drugo kavo!” Joe, pameten dečko.

Terasica.

Terasica.

Joe, ki je bil one dni na otoku preko HelpX mreže (podobno wwoofu, ki sem se ga lani lotevala sama), se sicer vsako jutri zbudi v tole:

saltspringisland_iva_gruden-4In narava je res ena velika zaščitna znamka tega otoka – tako kot pravzaprav povsod po Britanski Kolumbiji. Zato sva ves dan praktično prehodila po raznoraznih parkih, večje vzpetine pa sva zaradi pomanjkanja časa in njegovega razjarjenega kolena pustila za naslednjič. Naokoli sva se prevažala z enoprostorcem, ki ga je Joe kupil iz druge roke in ga lastnoročno preuredil v spalnik: kmalu se namreč odpravlja na roadtrip po celi Kanadi!

Reginald Hill Road park (oz. nekaj takega - niti ni označeno na zemljevidu, ampak lokalci pač vedo, kje je treba iti)

Reginald Hill Road park (oz. nekaj takega – niti ni označeno na zemljevidu, ampak lokalci pač vedo, kje je treba iti)

V Rucker parku sva naletela tudi na te sicer ne ravno najlepše, a zato toliko bolj okusne predstavnike perjadi.

V Ruckle parku sva naletela tudi na te sicer ne ravno najlepše, a zato toliko bolj okusne predstavnike perjadi.

Želela sem obiskati tudi nekaj vinotek, ki menda izdelujejo vrhunsko vino, a so bile vse še zaprte, saj se sezona dejansko še ni začela. Nič zato – potolažila sva se v Salt Spring Cheese Company, kjer izdelujejo božansko okusne ovčje in kozje mlečne izdelke. In da ne pozabim: vse sirčke lahko tudi degustiraš. Pa tudi olive. In marmelade in čatnije. A sem zastonj kavo od Salt Spring Coffee že omenila?!

Mmm.

Mmm.

In to je bilo na grobo vse. Ni kaj, Salt Spring island res ima dobro kulinarično ponudbo (kava in siri so znani vsepovsod), lagodno uživaško življenje, otroci zgledajo srečni – vse nekako tako, kot sem lani občutila na Hornby islandu.

In bi rada še, zato se bom še vrnila. Konec koncev moram preveriti vinsko ponudbo, a ne?

3 thoughts on “Po poteh slane pomladi

  1. Pingback: Kaj se zgodi v slabih petih letih | Devet ur manj

Komentar?

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s