Božični sejem ničevosti

Dragi Vancouver, kot že rečeno, neskončno te imam rada, ampak božično vzdušje res ni tvoj paradni konj. To sem ponovno, po brezveznem Candytownu, potrdila še na  tradicionalnem nemškem božičnem marketu pri Queen Elizabeth Theatre v downtownu, ki je menda RES vrhunec vancouverske božično-novoletne sezone. Khm.

Naj se božično vzdušje začne

Naj se božično vzdušje začne

Namen je sicer dober, reinkarnirati nemško-avstrijsko-slovensko-in-še-čigave tovrstne markete, ampak zafrknejo se že v štartu: za obisk je treba odšteti $5. (Meni je moje VIP poznanstvo ponovno omogočilo zastonj vstop … ) Z enkratnim nakupom sicer dobiš pravico do ponovnega vstopa kadar koli do izteka tržnice 24. decembra, ampak s tem se trošenje dolarjev še ne konča: kuhano vino recimo stane $6, vožnja na ringlšpilu $3. In ne le to – tržnica se zapre ob 21h. Ali se takrat zabava šele ne razvname?!

Obetavno!

Obetavno!

Šest dolarjev za šalco vodenega kuhanega vina? A je tp šala?

Šest dolarjev za šalco vodenega kuhanega vina? A je to šala?

Alpska idila sredi Vancouvra

Alpska idila sredi Vancouvra

Če odmislimo torej stroške in matinejski urnik, se lahko posvetimo ponudbi. Na stojnicah, kjer prodajajo večinoma nemške mladenke in mladci z working holiday vizo, se najde marsikaj pristnega in všečnega. Ročno umetelno izrezljani okraski za novoletno jelko, ki včasih sicer mejijo na kič. pravcati marcipan iz Lubecka, belgijski vaflji, klobasice – vse je tam!

Juhuhu, marcipan!

Juhuhu, marcipan!

Medenjaki itd.

Medenjaki itd.

Mmm, vaflji!!!

Mmm, vaflji!!!

Gremo en krog ... in smo končali.

Gremo en krog … in smo končali.

In to je to. Tistih par ovinkov štantov obdelaš v pol urice. Kar pa zame niti slučajno ni božični market. Je pa klasičen, učbeniški primer fenomenalnega tipičnega vancouverskega mojstrstva v marketingu veliko hrupa za nič – in za to jim priznam vsako čast, ker so res profesionalci. V ustvarjanju takšnih tržnic pač ne.

Iz Nemčije z ljubeznijo - le da ne vem, kje zavraga so pozabili Nemčijo

Iz Nemčije z ljubeznijo – le da ne vem, kje zavraga so pozabili Nemčijo

Skok na Poljsko

Skok na Poljsko

Brez reciklaže v Vancouvru ne gre

Brez reciklaže v Vancouvru ne gre

Božični market je zame prostor, kjer se znajdeš po naključju, ne z namenom (kar vstopnina nedvomno je), kjer srečaš poznane obraze, ko se že odpravljaš domov in nato neplansko zabluziš še na enem (ali treh) kuhanem vinu, kjer preganjaš zimski mraz s stiskanjem poceni kuhanega vina med premraženimi dlanmi, kjer ni vse tako sterilno, organizirano in predvidljivo.

Božično vzdušje za moje pojme ni nekaj, kar lahko kupiš – z vstopnico. Ne, je prirojena kakovost, ki jo Slovenci še kako imamo, Vancouverčani pa se je bodo morali pač še priučiti.

5 thoughts on “Božični sejem ničevosti

      • Temu stricu je bilo zgleda veliko bolj všeč 🙂
        Drugače pa so meni tudi pri nas v Nemčiji dolgočasni … Vedno ista roba, isti presežek želodčne kisline zaradi industrijskega kuhanega vina ipd. Po navadi grem pojest langoš, kupit milo (ki bi ga lahko tudi drugje) in ostanek leta zadevo ignoriram … No, božično vzdušje letos ne funkcionira niti doma – prehlajeni ateisti smo malo manj zagnani, očitno 🙂

      • Hehe, ne vem sicer, kako je doma, ampak mene ubije zadeva z vstopnino. Pač, v Sloveniji ni ravno tako 🙂 In sploh, tu imamo opravka z ljudmi, ki še v življenju niso pili kuhanega vina, tako da je povsem razumljivo, da je začetna točka ocenjevanja prireditve zelo različna. 🙂 Pohvale Vancouvru, da se trudi, ker res se, ampak enostavno to (še?) ni to. Tako kot je/bo totalna beda za novo leto, kar se tiče prireditev na prostem – ampak mi se bomo imeli vseeno super 🙂

Komentar?

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s