Imamo Kruha in iger

Medtem ko v domovini zahtevajo svojega kruha in iger, smo jih sinoči imeli tudi mi: kot eden izmed 26 filmov se je na Filmskem festivalu EU predstavil slovenski Kruha in iger (Bread and circuses po angleško). Po moje nas je bilo toliko Slovencev samo še na kakšnem pikniku ali pohodu.

Foto EU filmski festival

Foto EU filmski festival

Film sem si tokrat ogledala drugič, prvič sem si ga pozimi/spomladi doma. Takrat sem iz kinodvorane odšla bolj “meh” razpoložena (kot radi rečejo Vancouverčani), saj sem žal videla v njem videla pretežno le še en tipičen slovenski film: togi kadri, nerodni dialogi, zapozneli nenaravni odzivi – skratka, vse prej od neke tekoče, spontane igre. Sinoči sem si vtis popravila: smejala sem se kot že dolgo ne in videla prvine, ki jih prej nisem.

Jonas Žnidaršič aka Jos Bauer. Foto EU filmski festival

Jonas Žnidaršič aka Jos Bauer. Foto EU filmski festival

Ampak najprej malo kritike. Ne gre mi v glavo, kako si lahko pri sodelovanju na mednarodnem filmskem festivalu ekipa privošči, da ne ustvari trailerja v angleščini – vsaj na uradni spletni strani festivala in filma ga nisem zasledila. Kako potem zadevo sploh spromovirati v nekem Vancouvru? Toliko o usmerjenem marketingu.

Dvorana Cinematheque in Kruha in iger kader

Dvorana Cinematheque in Kruha in iger kader

Kot drugo: film je sam po sebi OK, ampak zakaj so izbrali ravno takega, ki predvideva precej prehodnega poznavanja konteksta (kateri Vancouverčan ve, da Velenje sloni na rudarstvu, da je bil Čang Šlang hit 90-ih in da je bil šverckomerc iz Italije in Avstrije včasih najpopularnejši hobi)? Polovica štosev neslovensko govorečemu občinstvu tako ni bila jasna. Če že, bi lahko v predstavitev filma zapisali nekaj teh obrazložitev – dejansko pa so objavili prav nasprotno, “/i/nside knowledge of late-Yugoslav culture and politics isn’t necessary in order to enjoy this dryly amusing – and occasionally laugh-out-loud hilarious – skewering of showbiz hypocrisies and middle-class pretensions“. Res? Zakaj sem potem po filmu morala svojim prijateljem razlagati, kaj hudiča je bilo meni tako smešno, njim pa ne?

In potem nenazadnje še to, da imajo ljudje tukaj že tako ali tako precej zgrešeno predstavo o Sloveniji kot eni še vedno socialistični državi, s tem filmom pa se vizija še toliko bolj zabetonira. Ponavljam, film ni slab, samo morda slabo izbran za to lokacijo in v ta namen. Kdo izbira, Kanadčani ali Slovenci, nimam pojma.

Da ne omenjam, da je prizorišče festivala, Pacific Cinematheque, spet ena povsem tipična vancouverska scena in zahteva za ogled filmov članarino, tako da sem za film odštela $10.50 + $3. Tu je filmska zabava enostavno tako draga, da za moj budžet bolj kot luksuzen izlet ne pride v poštev.

Del slovenske četice s pridruženimi člani

Del slovenske četice s pridruženimi člani

Ampak zaključimo z dobrim, ker konec dober, vse dobro. Ko sem prvič zvedela, da je med sodelujočimi filmi tudi naš, sem bila brezpogojno neznansko navdušena. Raztrobila sem novico po vseh možnih kanalih, tako da je prišlo še nekaj mojih lokalnih prijateljev, ki nikdar ni imelo ambicij spremljati slovenske filmske produkcije. In film jim je bil všeč. (V naslednjih dneh bo sledila še ena psevdoslovenska projekcija, tokrat sem jim spromovirala Okornov Pisma Sv. Nikolaju.) Srečala sem se seveda še celo četico drugih v Vancouvru živečih Slovencev, s katerimi bi si želela po predvajanju dlje poklepetati, a nedelja zvečer po 22. uri ni ravno čas za obsežne debate. Tako da je bil film več kot film: je bil priložnost za srečanje, srečo, razširjanje dobre volje in konstruktivno debato, ali je bilo v “zlatih” 80-ih res tako in kako je zdaj.

In kako je zdaj?

Ah, je*iga. 🙂

Komentar?

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s