Očistimo Vancouver

V tem tednu tukaj poteka ena največjih čistilnih akcij Great Canadian Shoreline Cleanup. Zagrizeni naravoljubci čistijo obale, zalive, jezera, bajerje, gozdove, gozdičke in kar je še naravnih oblik tu okoli. Žal nimam časa, da bi se zadeve udeležila sama (oz. delam na tem, da bi mi to nekako uspelo), sem pa zato pred dvema letoma in pol, tik pred prvo akcijo Očistimo Slovenijo v enem dnevu!, intervjuvala Misho Cook iz precej podobne iniciative Pitch In Canada. Fino bi bilo narediti en follow up … (in imeti kakšnih 6,5 ur na dan več)

Članek je bil objavljen februarja 2010 v Nedelu.

Lepše okolje in močnejša povezanost soseščin

Kar bomo Slovenci storili prvič, bodo Kanadčani že 44. po vrsti: 19. aprila, dva dni za vseslovensko akcijo Očistimo Slovenijo v enem dnevu!, bodo v provincah Britanska Kolumbija, Alberta in Ontario pod okriljem organizacije Pitch In Canada (Pridruži se, Kanada) začeli teden čistilnih akcij. Skrb za okolje, ki je lani privabila več kot 605 tisoč prostovoljcev, se je razvila iz skromne pobude za čiščenje obrežij v glavnem mestu Britanske Kolumbije Victoria leta 1967, dela pa jim še danes ni zmanjkalo, pove izvršna direktorica organizacije Misha Cook.

Pitch In Canada vsako leto razdeli več kot pol milijona paketov s 25 vrečkami, dodatne smetnjake pa označijo s posebnimi nalepkami. “Lahko je počistiti okolje, težje pa je izobraziti ljudi,” pojasnjuje Misha Cook, zakaj že več kot 40 let ne odnehajo s svojimi akcijami.

Čiščenje okolja Pitch In Canada spodbuja celo leto, enkrat letno – v tednu dneva Zemlje, ki je 22. aprila – pa za boljšo medijsko prepoznavnost in osveščenost pripravijo večji dogodek. “Skozi vse leto so v čištilne akcije vključene vse pore civilne družbe: šole, nevladne organizacije, družine, podjetja, posamezniki, ribiči, gozdarji, občine – vsi in vsak po svoje. Tisti teden se dogajajo številne družabne aktivnosti, delavnice, govori, predavanja, občine na svoje deponije postavijo dodatne reciklažne kontejnerje in podobno, kar še bolj poveže lokalne skupnosti,” pojasni Misha.

To je tudi glavni postranski namen akcije (poleg čistejšega okolja): krepiti zavest soseščin, da lahko s solidarnostjo in prostovoljstvom marsikaj dosežejo. “Ponosni so na svoje dosežke in sposobnosti. Simbolično nagradimo tudi tiste, ki zberejo najbolj nenavadne odpadke – lani so med smetmi našli bankovec za sto dolarjev! – in največjo količino odpadkov. Dogodek ima res pozitiven vpliv na skupnosti, kar ob prevladi negativnih novic radi vidijo tudi mediji,” doda Misha.

Celoletni proračun organizacije znaša približno 300 tisoč dolarjev oziroma 210 tisoč evrov, vsi oglasi so brezplačni. Zaradi olimpijskih iger so jim sponzorji letos namenili nekaj manj denarja, zato je za Misho še toliko bolj pomembna finančna (in moralna) podpora lokalne in državne oblasti:

“Čeprav prostovoljci načeloma opravljajo delo smetarjev in okoljskih inšpektorjev, je naš namen iskren in usmerjen k povezovanju ljudi. Ministrstvo za okolje nam je tako poslalo pismo zahvale za vse, kar smo do sedaj storili.”

Pitch In Canada je uvedel tudi projekt kosila brez odpadkov (litterless lunch), kjer starše spodbujajo, naj svojim otrokom za šolsko kosijo pripravijo hrano s čim manj embalaže (npr. izogibanje vnaprej pripravljenih obrokov, hrana in pijača v večkratno uporabnih posodah in steklenicah), s čimer so obroki tudi bolj zdravi. “Pobuda je šla tako daleč, da so nekatere šole celo ukinile smetnjake, kar pomeni, da morajo otroci svoje odpadke odnesti s seboj nazaj domov. S tem se je zelo zmanjšalo število odpadkov,” pove Misha.

Komentar?

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s