Nebesni spektakel, vreden gužvanja na plaži in podzemski

Najbolj zagrizeni oboževalci mojih pisarij in fotografij so vse sicer lahko prebrali že v članku v Nedelu, ampak spodobi se, da zadeve osvetlim še tukaj. Da opišem letošnje slavje luči, Celebration of Light.

Viva Vietnam!

Tudi na ta dogodek, vrhunec vancouverskega poletja, sem čakala celo dekado. Čeprav se je tekmovanje oz. šov z let spreminjal – letos je prireditev potekala že 23-ič – je ogrodje ostalo nekako isto: trije (nekoč štirje) večeri razkazovanja ognjemetskih mišic vsakokrat drugih držav sveta. Tokrat so se pomerile Vietnam, Brazilija in Italija: prvi dve kot debitantki, tretja je ognjeni dež v nebo ob spremljavi muzike streljala vsaj že dvakrat v zgodovini dogodka.

Naneslo je, da sem si ogledala prav vse tri tekmovalke. Prvi večer, bilo je na soboto, 28. julija, smo zavili na drugo stran zaliva English bay, v Vanier park.

Pogled na most Granville je obetal

Nekateri so pozicije zasedli že opoldne …

Gužva, ki to ni bila

Ah.

Že tam se je drenjalo kar precej ljudi, ampak ta gužva ni bila nič v primerjavi z gmoto na drugih dveh dnevih v zalivu English bay. Če gre verjeti statistikam, se je na vseh okoliških obalah – ladja, s katere so švigali ognjemeti, je bila sredi zaliva, obrnjena proti English bayu – vsak večer zbralo za eno Ljubljano gledalcev. Zamislite si potem množice, ki so jih požirali avtobusi in skytrain.

Bi kdo sladoled? Še danes?

Kot na hrvaški plaži, ampak zvečer

Dogodek je res za doživet vsaj enkrat v življenju – nekaterim posvečenim to uspe celo dvakrat. Ne bi se sicer vsako leto gužvala kot sardina, ampak … je nekaj posebnega. Neverjetnega. Ko za hip ognjemeti ožarijo okolico, tiso čudovito kombinacijo hribov in oceana in stekleno-jeklenih stolpnic, ko je vse mogoče, ko v ritmih brazilske sambe utripajo lučke na nebu, ko se iskri tudi v očeh …

Italija, Italija …

… jap, takrat je biti samo na enem koncu sveta.

Komentar?

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s