Dan državnosti, kot bi si ga doma samo želela

Prvi julij ima v kanadski zgodovini poseben status. Ne zaradi zmage Španije v evropskem nogometnem prvenstvu (čeprav bi bil večji žur z italijansko zmago), ampak zaradi dogodka leta 1867, ki je Kanado postavil na zemljevid sveta. In mene ponovno opomnil, kako žalostno je včasih biti Slovenka.

Happy Canada day!

Canada day (Dan Kanade)  – oz. v izvirniku Dominion Day – se vrti samo okoli slavja. Zjutraj palačinke z javorjevim sirupom, zaprisege novih državljanov, nato koncerti, Cannabis day (seveda) pred umetnostno galerijo, na domačih zelenicah pikniki, zvečer pa parada, ognjemet in žur, žur, žur. Nobenih utrujanj s kruto zgodovino (pa jo Kanada še kako ima!), nobenih teženj s preimenovanjem te in one nepomembnosti, nobenih opominov na napačne politične poteze (pa bi lahko začeli samo z gonjo po nafti), ampak eno samo veseljačenje biti Kanada tukaj in zdaj. Ne pred 60 leti in ne čez 60 let. Danes. Ko smo vsi od povsod, a vsi Kanada.

Bober čaka na vaš objem

Hokej je nuja

Scrabble sredi Granville ulice

Canada = Cannabis

Palačinke z javorjevim sirupom

Kanadčani

Kanada, dežela vseh od povsod

Želela bi si, da bi bilo tako tudi doma. Da bi s ponosom in zanosom izobesili slovenske zastave, jih napopali na naše še kako ljubljene avtomobile, na majice, kape, otroške vozičke. Da bi slavili vse tiste čudovite lastnosti biti Slovenec in/ali živeti v Sloveniji, ne pa žugali s prstom in avtomatično obesili občutek krive na vsakogar, ki se veseli iz “napačnega” razloga. Da bi dela prost dan izkoristili za okusno kulinariko, žoganje na travniku in srčno druženje, ne pa za izlet v Ikeo. Da bi na Prešrecu delili kruh z marmelado, kavo in žgance, ne pa da bi Ljubljana postala mesto duhov. Da bi dojeli, da se Slovenija ni naredila leta 1945 ali 1991, ampak mnogo prej, in da se predvsem oblikuje tudi danes.

Zaključek jazz festivala v David Lam parku

Yaletown ❤

Zato jaz danes praznujem tudi dan Slovenije. V državi, kjer je pomembno veselje zaradi vsega tega, kar soustvarjamo tukaj, ne pa etnična pripadnost in zgodovinski spomin.

Oh, Canada.

Komentar?

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s