Severni prehod: stairway to heaven or highway to hell?*

V Vancouvru je vse bolj vroče, in to ne samo zaradi (neverjetno!) vse več sončnih dni. Temperaturo v prav za prav celotni provinci dviguje nekaj drugega: predlog o novih plinovodih iz Alberte do obale Britanske Kolumbije podjetja Enbridge pod imenom Northern Gateway (Severni prehod), ki mu ostro nasprotujejo okoljevarstveniki, prvotni prebivalci in številni ekonomisti – med njimi tudi Robyn Allan.

Robyn Allan

Robyn Allan je magistrica ekonomije, doma iz Vancouvra, kot upokojenka pa z možem živi v Whistlerju. Med drugim je bila direktorica in predsednica uprave največje avtozavarovalnice v Severni Ameriki, predavateljica in publicistka, pa tudi plesalka, koreografinja in nekdanja umetniška vodja vancouvrskega plesnega gledališča. Ker se je želela prepričati o ustrezni ekonomski analizi načrtovanih naftovodov v projektu Severnega prehoda, je proučila pet študij in konec letošnjega januarja predstavila svoje poročilo. V njem ugotavlja škodljive posledice projekta, o katerih je aprila pisala tudi premierki province Britanska Kolumbija Christy Clark.

Severni prehod pomeni zanjo škodo kanadskemu gospodarstvu, ne pa priložnosti. »Če bi nafto preusmerili na vzhod države, jo tam nadgradili in rafinirali po visokih okoljskih in delovnih standardih, bi dali svetu zgled, da imamo prijazen pristop k dolgoročni gospodarski rasti in stabilnosti ter da upoštevamo vse gospodarstvo, ne zgolj kratkoročnih ciljev naftnih podjetij,« mi je v intervjuju med drugim pojasnila Robyn.

Celoten intervju je objavljen na spletni strani portala Financ Okolje in energija.

*Za naslov sem sitokrat izposodila naslova dveh legendarnih štiklcev, v dobesednem prevodu pa bi bilo Severni prehod: pot do nebes ali cesta v pekel?

2 thoughts on “Severni prehod: stairway to heaven or highway to hell?*

  1. Pingback: Dan državnosti, kot bi si ga doma samo želela | Devet ur manj

  2. Pingback: Majhen človek, velike spremembe | Devet ur manj

Komentar?

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s