Na kmetiji je lepo, mekekekeke

Po zelenjavi je bil čas za nekaj bolj dinamičnega. Svojo wwoofersko izkušnjo tako počasi zaključujem na kozji farmi Snapdragon v zalivu Fanny Bay.

Imajo 19 koz mlekaric sorte gnomewood, nekaj mladičkov in dva kozla. Tri pse, indijske race, gosi ter številnih kokoši, petelinov in piščančkov nisem štela.

Vsako jutro in večer jih je treba nahraniti in pomolzti. Najprej jim v staje nasujemo seno in v vedre natočimo vodo …

… nato jih pomolzemo. Procedura je sledeča. Najprej ločimo noseče od tistih že z materinsko izkušnjo, jih po največ tri naenkrat pripeljemo v molzno sobo (ali pa same skočijo vanjo skozi posebna vratca), umijemo njihova vimena z mokro brisačo, namočeno v jod, obrišemo s suho in pripopamo cuzeljce. Ko končajo, gredo po drugi poti nazaj v ograjeno kraljestvo.

Kozice so totalno zabavne. Če le imajo možnost, te prešnofajo od pet do glave. Pogled natančno uperijo vate in se ti povsem posvetijo, sploh če s tebe visi kakšna nitka ali pa pas s kosom kovine na koncu. Rade imajo, če jih čohaš po okolici smrčka. In neverjetno rade imajo fotoaparat.

Včeraj sem bila priča kotenju ovce Onyx. Skotila je niti ne tako zelo malega kozlička, ki pa so mu ure štete in ga kmalu ne bo več. Kot samec je namreč nepotreben strošek (ne prinaša mleka, rodovniške samce za razplod pa že imajo), zato je njegova usoda logična, a zelo kruta.

Mlada mamica Onyx, a le za kratek čas

Ne glede na to, kozice so face in lepo jih je imeti, čohati, poslušati.

Meeee.

1 thought on “Na kmetiji je lepo, mekekekeke

  1. Pingback: Pozor, koze na strehi | Devet ur manj

Komentar?

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s