Kale, kje si?

Že vsa ta leta, odkar se navdušujem nad severnoameriško kulinariko (ja, prav ste slišali, ljubim jo – in s tem ne mislim na McDonald’s in preobilne porcije), se sprašujem: zakaj hudiča pri nas ne gojimo in prodajamo zelenjavice po imenu kale?

Gre za nekaj podobnega brokoliju in rukoli, čeprav uradna definicija pravi, da je to vrsta zelja. Slovenski prevod pravi, da gre za kodrolistni ali zeleni ohrovt. No, za moje pojme je to vrsta sila zdrave in vsestransko uporabne zelenjave: surove listke porabimo v solati ali sendvičih, skuhane v juhi ali kot prilogo (tipo blitva, ki jo zamešaš med krompir ali ješ kar tako), ocvrte oz. spečene pa kot čips (a ni to genialno?).

Listi rdeče pese, kale in blitva

Glede na to, da je zadeva torej povsem enakovredna pridelavi raznih drugih zeljnato-ohrovtskih tvorb, me čudi, zakaj se pri nas z njim ne ukvarjamo. Edina meni poznana izjema so nekateri ekokmetje na osrednji ljubljanski tržnici, ki zadnje čase prodajajo tistega kodrolistnatega, ampak takega, kot ga imamo tu (in ki ga najdeš v vsakem običajnem solatnem miksu), pri nas še nisem zasledila. A živim v zmoti? (In zakaj pri nas v solato ne zamešamo tudi zelenja od rdeče pese, ki je tu prav tako standard?)

Kdo ga ne bi?

7 thoughts on “Kale, kje si?

  1. Ej a tele cene zelenjave so drgač na 1/4 kg al kolk? K povsod vidm cene pa me samo firbec matra, k vem da si pravla da je Kanada precej draga sploh lokali, pa me zanima kaka je pa kej primerjava z vsakodnevnimi prehrambenimi artikli.

    • Ne, to je na funt, torej na pol kile. Se pravi $4 za pol kile špinače, $2 za četrt. Eko. To se mi za cene na ljubljanski tržnici sploh ne zdi veliko. Kanada je draga na nekaterih področjih, pri hrani za moje pojme ne, smo Slovenci kar konkurenčni. 🙂

  2. Sem prišel na tale post, ker iščem točno to, kje je pri nas ta kale. Isto spremljam veliko to ameriško (predvsem zdravo) prehrano in kale je skoraj središče nje. Čudno da ga pri nas praktično ni…

    • A ne?! Sploh zato, ker mu marsikdo pravi volunteer – prostovoljec, saj zraste v bistvu kjer koli kar sam od sebe 🙂 Na ekotržnici v Ljubljani (Pogačarjev trg) je ena Primorka, ki ga prodaja, ampak samo eno vrsto kalea, tistega skodranega. Tega, ki spominja na hrastove liste, pa pri nas še nisem videla. Škoda, ker je odličen!

Komentar?

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s