Javno dobro

Saj veste (vsaj nekateri): Šiška je daleč od Viča, ker je treba zamenjati kar dva avtobusa, ampak Commercial Drive je od North Vancouvra oddaljena samo eno vožnjo z avtobusom, trajektom in skytrainom. V Vancouvru mi javni prevoz pač ni neka huda travma.

In to ne samo zaradi neverjetnih voznikov. Enostavno zato, ker sežejo mreže vseh njegovih oblik – torej po cesti, nad ali pod njo ter po vodi – praktično v vse kotičke mesta. In ker je prehajanje z enega vozila/plovila na drugega povsem enostavno, hitro, učinkovito, časovno ugodno, skratka, vse najboljše. V veliko pomoč je spletna stran operaterja Translink, kjer so strateško zapisani in ažurirani vsi urniki javnega prevoza.

Poleg tega imajo Vancouverčani podobno kot druga svetovna mesta popularne popuste. Mesto je razdeljeno na tri cone, kar pomeni, da potrebuješ za vožnjo od recimo North Vancouvra do downtowna vozonico za dve. A če kupiš paketek desetih vozovnic (v London Drugs, recimo), dobiš eno zastonj, kar je glede na ceno ($2,50 za eno cono in $3,75 za dve – velja pa uro in pol) kar dober deal. Še boljša pogruntavščina pa je, da je vsak delavnik po 18.30 uri in vse dni med vikendi vse mesto kot ena cona – torej se lahko iz North Vancouvra do recimo Surreya zapelješ precej, precej ceneje.

Je kdo za pijačo?

Komentar?

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s