Kraljestvo enega dolarja

Če bi t.i. dollar stores primerjala z našimi prodajalnicami z robo za 99 centov, bi jim storila kar bolečo resnico. Dollar stores niso izhod v sili, ko nimaš ideje za darilo; en obisk in Ikea se že lahko trese, da bo izgubila kupce.

V teh prodajalnah lahko opremiš stanovanje od vhoda do podstrehe. Seveda ne z masovnim pohištvom, ampak z vsemi možnimi drobnarijami, ki jih absolutno potrebuješ, četudi to ugotoviš (ponavadi) šele na licu mesta. Posoda, čistila, okvirji za fotografije, elektronski pripomočki, igrače, kič na sto in en način, svečke, pribor za roštiljanje, razglednice, nalepke, plakati, napisi, tudi začimbe in čaji – vse je tam, nagužvano na policah, viseče s sten, nabutano v izložbah.

Njihov glavni adut je cena, ker je vse precej denarnici dostopno – od tod seveda tudi njihovo ime (ponekod imajo v imenu izpeljanko iz besede loonie, ki pomeni en kanadski dolar, npr. Loonie Kingdom – in ja, pravilno ste ugotovili, toonie predstavlja kovanec za dva dolarja). Drugi zaščitni znak je, da jih ponavadi furajo etnične manjšine (ali kar večine tukaj), kot so Azijci (Kitajci, Kitajci, Kitajci), Indijci, Iranci ipd., tako da dobiš hkrati z nakupom še mednarodno izkušnjo.

Včasih tudi skravžlane živce: od dveh adapterjev, ki sem jih nedavno kupila za svojo elektronsko bogastvo, deluje samo eden. Ampak so pa vsaj tisti robčki Hello Kitty tako priročni.

1 thought on “Kraljestvo enega dolarja

  1. Pingback: Kavarniški blues | Devet ur manj

Komentar?

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s